Bel direct: 088 520 0314
Bevallingslijn: 06 340 629 90
  Inloggen medewerkers      

Voorbereiding

Voorbereiding

Je bent zwanger en je moet nog veel regelen, maar alles stap voor stap. Rust tijdens je zwangerschap en zelf de controle houden in alles wat je moet/kunt doen is van essentieel belang. Hieronder korte samenvatting van punten die in een bepaalde periode belangrijk zijn.

Je weet dat je zwanger bent en deze is ook bevestigd na je bezoek aan je huisarts. Je huisarts en je sociale omgeving zal je vertellen dat je je dient aan te melden bij een verloskundige. De verloskundige zal je tot na de geboorte je begeleiden tijdens/met je zwangerschap.

Een zwangerschap duurt ongeveer 40 weken, maar de baby is dan pas eigenlijk 38 weken oud. Tijdens je eerste afspraak bepaalt de verloskundige op basis van je menstruatiecyclus de uitgerekende datum. Vaak wordt er ook een echo gemaakt.

De verloskundige begeleidt  de zwangerschap van gezonde zwangere vrouwen zonder complicaties. Heeft een zwangere vrouw specialistische hulp nodig, bijv. in geval van een tweelingzwangerschap of een bepaalde aandoening, dan wordt de zwangerschap en de bevalling door de gynaecoloog begeleid.

Aanmelden voor kraamzorg, het liefst rond 12 weken zwangerschap. Naast alle hulp die je mogelijk krijgt van familie of vrienden, kan een kraamverzorgende niet ontbreken bij de bevalling en in de kraamperiode. De kraamverzorgende;

 • assisteert de verloskundige bij de bevalling,
 • controleert de gezondheid van jou als kraamvrouw en de baby,
 • geeft voorlichting en adviezen,
 • ondersteunt het gezin met huishoudelijke taken.

Nog niet voor kraamzorg ingeschreven? AANMELDEN  kan direct via onze site.

Tijdens je zwangerschap vinden er een aantal standaard controles plaats. Tussen de 8 en 10 weken heb je de eerste controle. Daarna kom je elke 4 tot 6 weken bij de verloskundige of gynaecoloog voor de vervolg controles.

Eerste controle

Deze zal ietsje langer duren dan de andere vervolg controles. Tijdens de eerste controle zal de verloskundige of gynaecoloog;

 • de uitgerekende datum bepalen,
 • vaak wordt ook een echo gemaakt om te kijken hoe ver je precies zwanger bent,
 • je veel vragen over je gezondheid, gezondheid van je partner en familie leden,
 • je informeren/vragen over erfelijke aandoeningen of aangeboren afwijkingen in de families,
 • bloedonderzoek laten doen.

Vervolg controles

Tijdens elke controle zal de verloskundige of gynaecoloog;

 • bloeddruk meten,
 • grootte van de baarmoeder bepalen om een indruk te krijgen van de groei van de baby,
 • naar het hartje van de baby luisteren en de ligging van de baby bepalen,
 • soms de urine van de zwangere vrouw controleren,

Het gewicht van de zwangere vrouw wordt niet meer elke controle bepaald. Tijdens elke controle zal de verloskundige de zwangere vrouw vragen naar haar beleving en klachten. De zwangere vrouw heeft de gelegenheid tot vragen stellen.

Echoscopische onderzoeken: termijnecho en 20-weken echo

Deze twee echo soorten zijn medische echo’s en geen pretecho’s.

De termijnecho
Hierbij wordt gekeken wat de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum precies is. Ook kan er gekeken worden of er sprake is van één baby of van een meerling.

20-weken ofwel screeningsecho
– Alle organen van de baby worden nagekeken.
-Eventuele afwijkingen worden opgespoord.
– Hoeveelheid vruchtwater, de plaats van de placenta en de groei van de baby wordt bekeken.

Prenataal onderzoek

Onderzoek naar erfelijke en aangeboren afwijkingen. Deze vindt alleen plaats as er een reden voor is. Bijv. als er aandoeningen voorkomen in de familie, als je zelf een ziekte hebt of als je medicijnen gebruikt die schadelijk kunnen zijn in de zwangerschap.

 • Foliumzuur: Tot 10 weken van je zwangerschap kun je foliumzuur gebruiken. Door het slikken van foliumzuur verkleint de kans op een kind met een open rug of waterhoofd.
 • Alcohol, roken, drugs zijn allemaal tijdens de zwangerschap gevaarlijk voor de baby.
 • Oppassen met medicijnen. Niet alleen met voorgeschreven medicijnen, maar ook met medicijnen die je koopt bij de drogist of apotheek. Daarom altijd hierover advies innen/vragen bij de verloskundige, apotheek, huisarts.
 • In de zwangerschap kan je blijven sporten. Let goed op je lichaam en doe het rustiger aan als je klachten hebt. Sporten waarbij veel lichaamscontact is zijn nu af te raden. Bijv. vechtsporten, volleybal, voetbal, skiën.
 • Ook al ben je zwanger, je kan op vakantie. Handig is alvorens advies te innen bij je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Vliegen in de zwangerschap is medisch gezien geen probleem. Maar vliegtuigmaatschappijen willen meestal geen zwangere vervoeren die langer dan 32 – 34 weken zwanger zijn. Deze in verband met een mogelijke bevalling in het vliegtuig.
 • Seks: kan je hele zwangerschap doen. Alleen niet in geval van bloedverlies of als je vliezen gebroken zijn.
 • Listeria: Eet geen kaas gemaakt van rauwe melk (au lait cru of ongepasteuriseerde melk). Hier kan de listeriabacterie in groeien. Deze bacterie is niet gevaarlijk voor volwassenen, maar kan wel gevaarlijk zijn voor een ongeboren baby.
 • Toxoplasmose: Goed doorbakken vlees eten. In rauw of onvoldoende verhit vlees kan een parasiet voorkomen die toxoplasmose veroorzaakt. Zo’n besmetting kan aangeboren afwijking bij de baby veroorzaken.
 • Vitamine A: Lever bevat vitamine A en dit kan schadelijk zijn voor de baby. Eet daarom in de zwangerschap geen lever en probeer geen producten te eten waar lever in verwerkt is.
 • Wil je meer informatie? Dan kan je ook kijken op:  www.zwangerwijzer.nl of op www.slimmerzwanger.nl. Hier wordt je via een coachingsprogramma geholpen/geadviseerd om jouw voedings- en leefstijlgewoonten te verbeteren.

In Nederland heeft ieder vrouw recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Is bedoeld om uitgerust aan de bevalling te beginnen, na de bevalling goed te herstellen en (als er borstvoeding wordt gegeven) de borstvoeding goed te laten verlopen.
Behalve het zwangerschapsverlof is er ook een regeling voor ouderschapsverlof, voor meer informatie www.szw.nl.

Een ander belangrijke voorbereiding is de voorbereiding voor de borstvoeding. Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Als je weet wat je kan verwachten en hoe borstvoeding werkt, voel je je vaak zekerder. Daarom organiseert Kraamzorg Sara elk maand SPREEKUREN EN VOORLICHTING  waarbij je terecht kan over je vragen ter voorbereiding op de borstvoedingsperiode.

 • Eventueel werkgever op de hoogte stellen van je zwangerschap en nadenken over hoe je verder wil werken na de bevalling.
 • In de eerste 6 maanden van de zwangerschap eerste benodigdheden voor de baby aanschaffen. Zoals een bedje, commode, kinderwagen.
 • Vooral in de laatste 3 maanden van de zwangerschap de babykamer en baby benodigdheden in orde maken: UITZETLIJST THUISBEVALLING EN/OF UITZETLIJST ZIEKENHUISBEVALLING.
 • Kraampakket klaarzetten. Aan te vragen bij de zorgverzekeraar of zelf aan te schaffen bij drogisterijen.
 • Geboortekaartjes of bedankjes.
 • Wordt het een THUISBEVALLING OF ZIEKENHUISBEVALLING.
 • Indien nodig aanmelden voor kinderopvang.

Waarom kiezen

voor Kraamzorg Sara?

Wij streven naar één kraamverzorgende voor de gehele kraamtijd.

Kraamzorg Sara biedt zorg van hoge kwaliteit. Cliënttevredenheid ’s score van 9.3! Bij de zorgzoeker van jouw eigen zorgverzekering kan je de meest actuele cliënttevredenheidscijfers of waarderingen vinden.

Naast kwalitatief goede zorg bieden wij zorg garantie. Zorg met aandacht voor het hele gezin. Naast je rechterhand is Kraamzorg Sara ook je betrouwbare vraagbaak tijdens je zwangerschap.

Onze kraamverzorgenden zijn goed opgeleid om jou de optimale ondersteuning te kunnen bieden in een bijzondere tijd, maar ook met vragen, keuzes en onzekerheden. Zij zullen jou dan ook uitgebreid voorzien van instructies. Wij willen dat je van ons de beste kraamzorg ontvangt. Dit doen wij door onze zorg af te stemmen op de cultuur, normen en waarden van jou en jouw gezin.

Onze zorgconsulent komt in de zevende maand van de zwangerschap naar je huis voor intake. In dit gesprek kun je, afhankelijk van je behoeften, met haar afstemmen wat jij precies wil in de kraamperiode.

Kraamzorg Sara volgt de richtlijnen op van het WHO/Unicef. Klik HIER voor meer informatie.

Sara Cares helpt kraamgezinnen (waar mogelijk) die over weinig middelen beschikken aan bijv. kraampakket, meubels, speelgoed, badje, kleren of andere benodigdheden tijdens de kraamtijd en erna. Klik HIER voor meer informatie.

Onze kraamverzorgenden zijn dames met hart voor de zorg, kundig in hun vak en worden jaarlijks up-to-date geschoold in de laatste ontwikkelingen binnen hun vakgebied.

Kraamzorg Sara levert constante zorg van hoog niveau. Dit blijkt onder meer uit het ons toegekende ISO 9001 HKZ kwaliteitscertificaat voor zorginstellingen. Het certificaat wordt jaarlijks opnieuw beoordeeld door een onafhankelijke certificatie-instelling.

Kraamzorg Sara werkt samen met verloskundigen, artsen en andere geboortezorg organisaties.

Ervaringen

van onze cliënten

De kraamverzorgende heeft mij heel goed geholpen. Ze is vriendelijk. Dankzij haar heb ik toch goed kunnen uitrusten. Heb spijt dat ik de eerste dagen geen kraamzorg thuis heb genomen. Het was erg fijn dat het op het laatste moment zo snel geregeld kon worden.

Mevrouw Cengiz,

I am so happy to have Sara. Thank you!

Mevrouw Yannick,

De kraamverzorgende was erg lief, ik was erg tevreden. Als ik nog een kind zou krijgen dan wil ik weer Sara.

Mevrouw Faber,

Op de kraamtijd kijken wij allemaal (Ik, mijn man en dochter van 3) plezierig terug. Positief verrast over de persoonlijke intake aan huis. Dit vonden wij echt een pluspunt. Duidelijk en ik waardeer het persoonlijk contact. We hebben veel gekletst, gelachen en ze heeft goed voor ons gezorgd.

Esther, Joost en Annelies,

De kraamverzorgster heeft ons geweldig begeleid en geholpen de afgelopen dagen. Beter hadden wij ons niet kunnen wensen, we gaan haar missen.

Familie Groen,

Wij hebben het intakegesprek als zeer prettig ervaren. Wat betreft de zorg: voortreffelijk!

Mevrouw Jonkman,

Wij vonden de kraamverzorgende heel goed. Ze deed haar werk met plezier. Als ik ooit weer zwanger ben dan zal ik weer kiezen voor Sara. Nogmaals bedankt!

Familie Rieder,

Kraamzorg inschrijven

Voer hier de 4 cijfers van uw postcode in om te kijken of wij zorg leveren op uw adres.

Actie's

& Extra's

Kraamzorg Sara staat voor kwaliteit en professionaliteit. Hiernaast gunnen we jou en je toekomstige kindje het allerbeste. Daarom maakt elke inschrijving bij ons kans op mooie cadeaus en diensten.

Meld je nu aan bij Kraamzorg Sara en kom in aanmerking voor het aanbod bij Acties & Extra’s.

Lege sectie. Bewerk pagina om inhoud hier toe te voegen.

Iedere zwangere die zich aanmeldt ontvangt een gratis welkomstpakket. Dit welkomstpakket (zolang de voorraad strekt) bevat diverse producten voor moeder en baby.

ELK EERSTE WOENSDAG van de maand organiseert Kraamzorg Sara spreekuren. Ieder kraamzorg afnemer waarvan de intake is gedaan kan GRATIS hieraan deelnemen.

Deze spreekuren zijn in de avond en hebben een informatieve karakter. U kunt terecht bij uw vragen over de borstvoeding,  de kraamperiode, over de opvoeding en ontwikkeling van uw baby of algemene maatschappelijke vragen.

Om deel te nemen aan deze spreekuren dient u zich op te geven via tel: 088 520 0314 of info@kraamzorgsara.nl.

Sara Cares helpt kraamgezinnen (waar mogelijk) die over weinig middelen beschikken aan bijv. kraampakket, meubels, speelgoed, badje, kleren of andere benodigdheden tijdens de kraamtijd en erna. Afhankelijk van uw situatie wordt tijdens intake behoeften en mogelijkheden besproken. Bij blijk van behoefte zal Kraamzorg Sara nodige stappen ondernemen om daarin te voorzien.

Periodiek zal Kraamzorg Sara acties voeren waarbij aanmeldingen een bepaalde prijs/cadeau krijgen. Voor elke actie zal wel voorwaarden gesteld worden.
Eerstvolgende actie zal zijn tussen 1-15 februari. Hou daarom volgende goed in de gaten:

 1. Ieder maand loting van een Mama & Baby waardebon t.w.v. €50!
 2. Ieder kwartaal loting van een Mama & Baby waardebon t.w.v. €100!
 3. Elk halfjaar loting van een Mama & Baby waardebon t.w.v. €250!

* Een inschrijving kan één keer deelnemen aan de loting van €50,- , €100,- en € 250,-